X-mini från OneMed

Glucocard X-mini från OneMed
Blodsockermätaren X-mini tilltalar på många sätt

X-mini är en liten blodsockermätare som levererar exakt vad diabetes företaget lovar. Jag fullkomligt älskar ”uppsugningsförmågan” i teststickorna. Det blir sällan fel och så fruktansvärt lite blod behövs. Den använder samma teststickor som Glucocard X-meter vilket är kanon om man skall byta från den mätaren. Alla andra mätare som jag har testat så hamnar jag ofta i situationen då jag måste fylla på mer blod för att stickan inte fått tillräckligt, detta gäller även FreeStyle Lite som kräver lika lite blod. Med X-mini och X-meter så sugs blodet upp med något som känns som ett fruktansvärt effektivt vakuum, det går så fort tills den är ”nöjd” och det blir nästan aldrig fel eller för lite.

Som ni säkert förstått redan så är jag en mycket nöjd användare. Blodsockermätaren är stabil, liten och kräver så lite som 3 mikroliter, vilket alltså placerar den i kategorin av blodsockermätare som kräver minst blod på marknaden. Den har även som en liten ”plastögla” på ena sidan, vilket i praktiken kan innebära att den går att haka i t ex nyckelknippan eller mobilbärrem. Displayen visar dina värden tydligt, historik och genomsnitt med stort teckensnitt.

Du får även med tre stickers som ändrar frontfärg, det är, svart, silver och vit. Se längst ner för trevliga fronter i USA, tyvärr finns dem inte tillgängliga i Sverige, än i alla fall.

En nyhet är att du nu kan lägga en ”markering” före och efter måltid, Dessa visas som en liten symbol i displayen vid markerat blodsocker. Jättebra då det ibland är svårt att komma ihåg när man bläddrar tillbaka i minnet.

Finns det då inga nackdelar med blodsockermätaren. Jodå, knapparna har blivit mer lättillgängliga sedan X-metern, dock så krävs det fortfarande att man håller in knapparna för länge för att nå menyer eller blodsockervärden. Inte heller någon tydlig klocka, vilket jag saknar. Jag råkade tappa min blodsockermätare, vilket händer ibland. Då det är många ”lösa” delar, så föll alla av, displayglaset, batteriluckan och färgstickers. Dessa sitter alltså inte så hårt, å andra sidan är de väldigt lätta att ”klicka i” igen. En annan sak som jag saknar mycket är det inte finns någon möjlighet att föra över blodsockervärdena till datorn. Det största minuset är dock att displayen saknar bakgrundsbelysning. Något som inte känns lika mycket nu under sommaren, men när vinterhalvåret kommer blir detta en brist som kan komma att fälla mätaren. Vi lever i ett land där vi stora delar av året vistas i mycket mörker och således behöver ljuset till det mesta vi gör. Jag har även efter en tids användande märkt att det är omständigt att navigera tillbaka i tiden bland värden, då det tar en stund att få fram datum och tid för varje värde. Man får vänta till displayen automatiskt bläddrar. Först visas blodsockervärdet, sen årtal, sedan datum och sist tidpunkt. En procedur som känns ett väldigt omständigt tidsmoment. Med tanke på konkurrerande diabetes företag visar all denna information samtidigt i displayen är det svårt försvara trots storleken.

Det blev en del negativa saker ovan, men jag vill säga att jag tycker om mätaren, speciellt uppsugningen som sagt. Den är så liten att ta med. Blodsockermätaren väger inte heller något och knapparna sitter bra placerade nu och har en skön tryckkänsla med ”klick-feedback”.

X-mini, OneMeds hemsida
X-mini-användare i USA har en mängd fronter att välja mellan