Datorprogram vid diabetes typ 1

Mjukvara till datorn vid diabetes typ 1
Genom att använda dig utav olika datorprogram som finns framtagna så kan du få en helt annan överblick på ditt blodsocker. Här kan du se siffrorna man normalt skriver in i sin diabetesdagbok i form av grafer, utförlig statistik, procentsatser, genomsnittlig dag o s v på skärmen eller utskrift istället. Dessutom sker överföringen automatiskt via sladd eller IR-port från din blodsockermätare = du slipper att komma ihåg att skriva in dina värden manuellt i diabetesdagboken hela tiden!

Diabass

Är ett program som du installerar på din dator och sedan för du över dina värden från din blodsockermätare och insulinpump till detta program. Visar sedan all tänkbar analys över dessa data. Diagram, insulinkänningsfrekvens, vilken tid dessa uppstår mest osv. Gillar du statistik eller bara vill få stenkoll på dina blodsockervärden är det här programmet du skall använda. Stödjer de flesta mätare. Sladdar eller IR-portar för överföring säljs på respektive mätares hemsida. Ofta har mätarnas hemsidor även erbjudande om Diabass till ett förmånligare pris, allt för att locka över kunder.

Det här programmet har jag använt själv sedan många år tillbaka och älskar det. Nyligen släpptes version 5. Jag har version 4 men funderar på att uppgradera. Jag rekommenderar det varmt och även min diabetesläkare och diabetessköterska tycker att man får en mycket bra översikt.

Det kan bli problem vid installation under operativsystemet Windows Vista, se länk nedan för lösning. Tyvärr har jag inte fått det att fungera under Windows 7 än. Hör gärna av dig om du finner en lösning! Kontaktformulär finner du längst ner på sidan.
Beställ Diabass här (OBS! Engelska)
Mer Diabass hemsida(OBS! Engelska)
En bildbeskrivning av programmet Diabass v.4 (OBS! Engelska)
Om du får problem med installationen under Windows Vista finns hjälp här (OBS! Engelska)


CoPilot
Är Abbotts eget blodsockeranalysprogram för deras egna mätare:
FreeStyle Lite
FreeStyle Freedom Lite
Precision Xceed

Här kan du, med hjälp av deras egna kablar, koppla din blodsockermätare och föra över dina värden till datorn. Så fort du ha installerat CoPilot så kan du se diagram, utläsa grafer eller bara få en automatisk diabetes blodsockerdagbok genererad utav dina värden från mätaren. Allt fint på skärmen som även kan skrivas ut.

Allt låter väldigt bra på papperet. Verkligheten är dock annorlunda. Jag tycker inte man får den överblicken som man vill ha. Visst, trenden av kurvan är bra, men det går t ex inte på ett enkelt sätt att se enskilda blodsockervärden här. Jag gillar inte det här programmet. Jag har haft det installerat ett flertal gånger för att ge det olika chanser. Men det slutar alltid med att jag slutar med det. Min diabetessköterskas första fråga var: Var jag hade det andra programmet på laptopen jag tar med mig på besöket? Där kunde man se bättre tyckte hon och det var svårt utläsa något alls här. Jag kan inte annat än hålla med. I jämförelse med Diabass som du kan läsa om ovan så står CoPilot blekt.
Beställ CoPilot här..
..eller läs mer här om CoPilot!
Glöm inte att ringa om datorkabeln som behövs, telenummer finner du här


Equalize

Är ett datorspel om diabetes och är faktiskt roligare än vad det låter. Här får barnen lära sig genom lek hur man måste ta insulin när man ätit tårtbakelser och frukt och godsaker. Antingen spelar man som Max eller Maya, anpassat för både tjejer och killar alltså.

DiabetesPortalen.nu har testat spelet och tycker det verkar oerhört bra, det är kul, spännande och man vill se vad som finns bakom nästa ”hörn”. Alla viktiga framgångsfaktorer i ett spel. Undertecknad är själv gammal spelare och tror att det hela kommer bli en hit. Lära och leka i samma är en beprövad metod som är oerhört effektiv och undermedveten hos barnet med diabetes typ 1 på ett bra sätt.

Lilly som är diabetes läkemedelsföretaget som ligger bakom spelet fick Svenska Designpriset för det.

Följ länken nedan och testspela:
http://www.equalize.se/


Insulindoskalkulator som App

Mickael Jansson har 2 familjemedlemar som har diabetes och har därför tagit fram en  App som man kan använda på sin iPhone eller iPod Touch för att snabbt och enkelt räkna ut en korrekt insulindos.

Följ länken nedan för att komma till appens hemsida:
Struktiva – Insulin dose Calculator Pro (svenska)
Struktiva – Insulin dose Calculator Pro (engelska)