Animas 2020 från Rubin Medical AB
Insulingpump Animas 2020

Animas 2020 är en mycket trevlig insulinpump att behandla diabetes typ 1 med hög användarvänlighet och snygg design. Företaget andas hög förståelse för diabetiker. Menyn verkar vid första anblicken enkelt uppbyggd och ganska intuitiv. Efter att ha använt en Deltec Cozmo insulinpump i 5 år så är jag van vid den pumpen, det system och de menyerna. Så det är en liten tröskel ta sig över för att vänja om. Ungefär som när man byter mobiltelefon och behöver lära om vart allt ligger i menyerna. Därför blir det en hel del jämförelser mellan systemen och jag kan inte sluta att återkomma till att Cozmon hela tiden har löst det på mer finurliga och i slutändan mer lättanvända sätt.

Bland det första som jag märker är hur slimmad den är i jämförelse med Cozmon jag hade tidigare. Cozmon var betydligt tjockare ut från kroppen, vilket gör att islagningsfaktorn är lägre + att den även blir diskretare. Den metallicblå färgen är riktigt snygg.

Animas 2020 skall vara vattentät och gå bra bada med ner till en viss meter. Till finns även ett diabetes datorprogram där man enklare skall kunna läsa av och ändra i sin pump. All överföring sker via IR – infraröd, man får med en sådan port i paketet med mjukvaran. Jag har provat programmet lite snabbt men la ner det ganska fort då gränssnittet är alldeles för gammalmodigt. Dessutom så envisas programmet med att installera en musikspelare. Ja ett litet keyboard som ser ut att vara gjort på 90-talet. Det luktar ad-aware här, vad skall jag med en liten ful synt till när jag skall föra statistik över mina insulindoser?

Efter en tags användande så har en del irriterande moment upptäckts, de negativa sidorna, kritik och problem. Det går inte att backa i gränssnittet och inte heller någon direktknapp för att avsluta pågående åtgärd. Något som är tidskrävande då man hela tiden måste tillbaka till högst upp i huvudmenyn om avslutar en funktion. Man måste sedan bläddra ner 8 steg varje gång för att komma ur menyn. Mycket irriterande och något som gör att snabbheten sjunker avsevärt. Det blir som en påtvingad ritual som varje gång måste göras ifall man gör fel eller ifall man tar ett nytt beslut beroende på data som t.ex. räknats fram med kolhydraträkningen. Animas 2020 insulinpump känns, mycket därför, inte längre så intuitiv utan mest irriterande och tanken återvänder då till Cozmon som var bra mycket enklare. Att det inte finns en backa-funktion gör mig väldigt konfunderad hur programmerarna tänkte, det är en basic-funktion i all programvara.

Cozmon kunde man bara sätta på bakgrundsbelysningen i displayen vid ett tillfälle, och det var när man bröt skärmsläckaren, missade man den chansen så fick man vänta till skärmsläckaren gått igång igen och då trycka på lampan eller helt enkelt använda utan lysande display. Detta är en funktion som Animas 2020:an löst suveränt, bakgrundsdisplayen är alltid upplyst och batteritiden spöar ändå skiten ur Cozmon. Cozmon höll ca 2 veckor medans 2020:an verkar hålla i månader.

En sak som Animas 2020 missat på är vid kolhydraträkningen och det går inte få fram en smidig översikt när man plusar på de enskilda råvarornas kolhydrater utan allt buntas ihop i en enda summa. Vilket blir svårt om det handlar om säg 5 olika råvaror som skall läggas ihop och sedan funderas igenom om det är korrekt. När man sen väl har fått fram sin kvot med insulin som man skall ta så måste man bläddra upp till den insulindosen som skall tas. Vilket även det tar avsevärd tid om man stegar med 0.05/steg och skall ta t.ex. 9E.

Det blev en del minus men pumpen känns ändå som den bästa på marknaden just nu och bara den färgupplysta displayen, även fast upplösningen är bedrövlig i jämförelse med dagens smartphones, gör pumpen väldigt tilltalande och bättre översikt. Slutar man jämföra pumparna så är Animas 2020 en lysande insulinpump som har mängder med funktioner. Som att du kan ställa in hur länge insulinet är verksamt i din kropp. Pumpen räknar sedan bort den mängden om du skall ta mer insulin så det inte slutar med att du har för mycket insulin i kroppen.

Varningarna är även de bra att ha som diabetiker, men kom igen, pumpen är ofta aningen hysterisk när den skall varna om något. Istället för en eller två varningsvibrationer så går den igång med 4-5 stycken. Men det klart säkerhet är viktigt när det gäller en livsuppehållande produkt som en insulinpump, så det hade varit värre om det var tvärtom.

Rubin Medical – Animas 2020