Intervjuserien – Frida Kullgren

Diabetes typ 1-företagaren Frida Kullgren

 

Frida K har diabetes typ 1

Namn: Frida Kullgren
Ålder: Jag är idag 19 år, men fyller 20 i september
Bostadsort: Jag är uppvuxen i Stockholm och bor fortfarande idag i huvudstaden
Hur lång är du: 162cm
Familj: Singel
Vem bor du med: Jag bor hemma med min familj
Sysselsättning: Driver ett eget företag som jobbar med olika projekt för ungdomar med diabetes
Barn: Nej det har jag inte
Diabetessort: Typ-1
Behandlingsform: Med insulin via sprutor
Insulinsorter: Lantus och Novaropid

Frida satsar helhjärtat på vad som startade som ett gymnasieprojekt och slutade som ett aktiebolag. Hon skrev en bok som ska hjälpa unga diabetiker med att hantera och se på både sig själv och sin sjukdom. Idag jobbar hon med lansering och marknadsföring av boken som även är tänkt bli en internationell satsning.

Hon kämpar för en bättre anpassning till patienterna, men är överlag nöjd med sin behandling av vården. Frida önskar ibland att hon la mer tid på sin diabetes typ 1 men blodsockret tycks ändå ligga bra.

Hur många enheter insulin tar du i genomsnitt per dygn?
26 enheter Novaropid och 38 enheter Lantus, uppdelat genom att jag tar 14 enheter på morgonen och 24 på kvällen

Hur många enheter insulin har du tagit som mest på ett dygn?
Lantus är alltid ungefär detsamma,men har varit uppe i cirka 40 enheter Novaropid

Hur många enheter insulin har du tagit som allra minst på ett dygn sen du fick sjukdomen?
Bortsett från långtidsverkande Lantus som jag tar varje dag oavsett situation, så är mitt rekord cirka 7 enheter Novaropid vid magsjuka under ett helt dygn

Vad är det som gör att din kropp har minst insulinbehov?
Många märker att de behöver mindre insulin vid träning, men det är inget jag någonsin märkt av, så jag måste nog säga vid tillfällen när jag inte kan äta regelbundet. Jag var till exempel tvungen att fasta under ett dygn på grund av en operation och då behövdes väldigt få enheter insulin.

När behöver din kropp som mest insulin?
Det finns ingen gång min kropp behöver så mycket insulin som när jag bär på en infektion.

Styr du ditt blodsocker eller är det ditt blodsocker som styr ditt liv?
Jag skulle aldrig låta min diabetes eller mitt blodsocker styra mig. Det var inget jag önskade mig att födas med min sjukdom, men det gäller att göra det bästa av situationen och för mig innebär det att leva precis som jag hade planerat innan jag fick diagnosen. Jag ska uppfylla mina drömmar och leva mitt liv till fullo.

Vad är du riktigt bra på?
Jag är en mästare på att med hjälp av min magkänsla veta exakt hur många enheter insulin jag ska ta. Det är väldigt sällan jag analyserar det jag ska stoppa i mig först och behöver fundera över insulinmängden.

Vad är du dålig på?
När jag ser andra diabetiker i vardagen märker jag att jag är dålig på att ta blodsocker mellan måltiderna. Jag tar ett blodsocker inför en måltid, väldigt sällan utöver det.

Hur mycket var ditt HbA1c på sist?
Jag är osäker på den exakta siffran men runt 7

Vad är din passion?
Att hjälpa andra ungdomar med diabetes typ-1 att ta kontroll över sin diabetes. Många ungdomar har en väldigt negativ inställning till sin sjukdom och det vill jag hjälpa till att ändra på. Även om vi alla tycker det är jobbigt, så kan en positiv inställning vända mycket av det negativa till något positivt. Om jag tar mig själv som exempel så har jag gått från en ilsken ensamvarg som vägrade att ha med diabetes att göra till en tjej som driver ett eget företag, som jobbar just med projekt inom diabetes för ungdomar.

Berätta något som du inte hade tänkt att du skulle berätta i denna intervju?
Jag, och säkert många andra diabetiker, lägger ofta på en fasad och låtsas att allt är jättebra, men det är det sällan. För en diabetiker är ingen dag lik den andra och det är alltid fullt med överraskningar, komplikationer och påfrestningar. Jag tror att det är viktigt att vi alla visar att det är okej att vara ärlig och säga som det är, så vad jag inte hade tänkt säga i den här intervjun är att jag rent ut sagt hatar min sjukdom. Det finns bra och dåliga dagar, men det finns aldrig en dag som jag vaknar till och känner att jag är lyckligt lottad som föddes med diabetes typ-1.

Sista, men kanske viktigaste frågan avslutar intervjun:
Vad är ditt absolut bästa tips till andra diabetiker?
Att ta kontroll och bli chefen över din diabetes! Ingen känner din kropp så bra som du gör, så lyssna på dig själv mer än på andra.

– Intervjun genomförd mars 2012 och publicerad 30 mars 2012 –