Diabetes checklista inför utlandssemestern

Diabetes checklista inför utlandssemestern med diabetes typ 1




Det är en del man som diabetiker behöver tänka på inför en vistelse utomlands. Speciellt vid diabetes typ 1. Nedan finner du en checklista som skall göra att du slipper glömma något och må så bra som möjligt under vistelsen. Det här skall ses som en komplett checklista och givetvis kan du hoppa över någon/några punkt(er) om du känner att det är overkill. Tanken med denna lista är att du i vilket fall skall ha fullständig överblick och på så sätt kunna göra ett medvetet val, snarare än att ”bli tagen på sängen” när du är iväg.




 


 

  • Se till att hämta ut ordentligt med insulin, teststickor, blodprovslansetter, nålar till insulinpenna eller samtlig utrustning till din insulinpump om det är vad du har. Se till att göra detta i god tid om det är något som blir försenat hos Apoteket.
  • Ta med dubbel uppsättning med insulin, blodsockermätare, blodprovstagare och lansetter. Om du har insulinpump se till att ta med dubbelt av allt där med, som infusionsset, uppdragningskanyl, batterier, lock osv. Detsamma gäller nålar till insulinpennor om det är det du har. Dessa två olika uppsättningar transporterar du i två olika väskor. Detta ifall att du oturligen skulle bli av med en av väskorna. En av dessa uppsättningar bör du välja att ha i ditt handbagage, dels för risken av försvinnande i bagagehanteringen och dels då temperaturen i transportutrymmet på flygplanet kan bli lågt.
  • Skaffa läkarintyg för insulin och hjälpmedel av din diabetesläkare. Intyget kan hända att du behöver visa i tullen eller vid någon annan situation. Det gick tidigare att skriva ut ett läkarintyg ifrån Svenska Diabetesförbundet. Nu måste du kontakta ditt diabetes-team.
  • Glöm inte att ställa om klockan i din insulinpump och blodsockermätare om du befinner dig i en ny tidszon.
  • Ta med ordentligt med Dextro-paket utfördelat i alla väskor, för tillgänglighet och att minimera förlust. Ofta kan blodsockret vara lite oförutsägbart när man kommer till ett varmare land, se därför till att alltid ha ett paket med dig i fickan ifall en oväntad känning kommer på oväntat besök.
  • Mät ditt blodsocker ofta. När det är varmt, du börjar slappna av på ett annat sätt, du äter annorlunda mat och på andra tider än vanligen så kommer ditt blodsocker givetvis att reagera annorlunda än du är van vid, ha detta i åtanke.
  • Kika i menyn ovan under ”Hjälpmedel” och ”Kylfodral”. Här kan du finna smarta sätt att hålla dina hjälpmedel kylda i värmen.
  • Byt insulin i din insulinpump oftare än hemma, insulinet håller inte lika länge i värmen. Insulinpennor likaså.
  • Se till att alltid ha något på fötterna så slipper du onödiga infektioner om det t ex ligger glas i sanden eller trampar på en snäcka osv.

 
 
Och för katten glöm inte det viktigaste:
SE TILL ATT NJUT AV DIN SEMESTER OCH KOPPLA AV!!!