Om mig som ligger bakom siten

Jag som driver diabetsportalen.nu heter Joachim och är 40 år. Jag fick diagnosen diabetes typ 1 i januari 2002. Just nu driver jag företag och planerar att läsa sista par kurserna för att få ut min efterlängtade Kandidatexamen inom IT-säkerhetsområdet vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV. DiabetesPortalen.nu har legat lite på is senaste åren men 2018 planeras förnyelseprocessen med denna nya hemsida ske. Så håll ögonen öppna! Är det något ni vill ha med så kontakta oss gärna med förslag via ”Kontakta oss” som ni finner i menyn ovan.

Min huvudlinje är en webbyå och sökmotoroptimeringsbyrå som heter J.F. HemsidePortalen.se & AdWordsSpecialisten.se. Företagen säljer flera olika webbtjänster. Men framförallt internetmarknadsföring i form av SEO och SEM. Via byrån håller jag bl.a. i distanskurser i sökmotoroptimering och AdWords-annonsering.
Webbyrån riktar sig mot företag som behöver köpa hemsida eller webbshop samt är specialiserad på SEO och sökmotormarknadsföring. SEO går ut på att få hemsidan att hamna högre hos sökmotorer som Google. SEO-byrån håller även i SEO-kurs på distans för den som vill lära sig själv hur man får en bra placering och bli SEO-expert själv. J.F. HemsidePortalen.se säljer även kontaktformulär och har unikt tagit fram ett SSL-krypterat kontaktformulär för företag.

Jag är även förälder och har en underbar (och frisk!) son. Min älskade kille som börjar bli stor. Han är såklart det största, viktigaste i mitt liv! Han växer så snabbt att en själv framstår som en föråldrad dinosaurie och att finnas vid hans sida är i sig den bästa medicin för hälsa och själ jag kan få. Han skänker både ro och glädje även fast det är tufft att vara ensamstående förälder.

Min sjukdomsdebut var väldigt dramatisk. Efter ca 20 kilos viktnedgång lades jag akut in med ett blodsocker på 46 mmol/l. Jag hade varit hos en läkare dagen innan med resultat på 48 mmol/l, vilket jag alltså tyvärr inte fick reda på direkt. Jag jobbade över båda dessa dagar! Sista dagen hällde jag i stort sett i mig vätska samtidigt som jag vattenkastade. Törsten, uttorkningen och tröttheten var enorm. Ketonerna så höga dom kan bli, jag såg tredubbelt sista timmarna. Man konstaterade att min kropp var i mycket dåligt skick. Jag hade i det här skedet ingen vetskap om vad Diabetes är.

Sakta kom livet åter i min kropp när de på Södersjukhuset i södra Stockholm gav mig insulin. Men mitt blodsocker ville aldrig riktigt stabilisera sig. Det svängde upp och ner hela tiden, en dygnet-runt berg- o dalbana. Jag fick insulinpump redan efter ett halvår. Sockret blev drastiskt bättre, men svängningar med dagliga känningar och toppar fortsatte. Mina problem gav mig en stark drivkraft att söka svar på hur man kan hantera blodsockret på bästa sätt. Nu är jag inne på min fjärde insulinpump, en Animas Vibe och jag skulle inte byta den mot något annat. Det är min bästa ägodel. En underbar liten maskin.

Jag har praktiserat kolhydraträkning i många år nu och det är den metod som jag använder vid varje måltid. Det är sedan jag fick min nya pump och som jag på allvar börjat använda mig av kolhydraträkningen som jag fått ett mycket stabilare socker. Kolhydraträkningen ger en ram tycker jag, för hur mycket insulin man ska ta, sedan kan man väga in resterande parametrar utifrån den siffran som kommer fram. Dock är det i stort sett en daglig kamp med extremt mycket svängningar och resan fortsätter. Jag hoppas att den inte blir livslång.

Min Diabetes är och har varit extremt svårinställd och har varit en berg- och dalbana i stort sett sedan jag fick diagnosen. Att jag även har en hel del, minst sagt, problem med magen, medicin- och kostbehandlad, har gjort det ännu svårare att balansera blodsockret. Jag insåg att människan är en helhet och alla delar är viktiga och bör ses efter. En vis man skrev:

 
Kroppen är själens tempel

 
Min tolkning: Om själen inte har ett bra boende så kan inte heller själen må bra. Om själen inte mår bra så fyller templet inte sin funktion och förfaller.

Jag kunde aldrig återgå till mitt dåvarande jobb som yrkeschaufför efter sjukdomsdebuten, blev tvungen att sadla om och ett halvår senare var jag igång med Universitetsstudier, fast besluten om att vända min situation till något positivt och använda tillfället till något jag länge velat göra, att börja plugga. Istället för att Diabetesen bara skulle medföra negativa konsekvenser så ville jag se till att passa på att göra något positivt av situationen. Jag hade som många andra fastnat i att jobba och tjäna pengar, det är svårt att få motivation till studier igen då. De nya studierna klarade jag bra i 1.5 år, resultatmässigt sett, men det var till ett dyrt pris.

 

Balansen i livet är som Yin och Yang, kräver flera sidor, för det ena krävs det andra, kraftfullt likt en naturlag

 

Jag hade gått på energi som inte fanns, jag hade använt mig utav reservkrafterna då jag aldrig hann landa mellan alla blodsockersvängningar och läkarbesök. När det var som värst kunde jag skriva en tenta på ena sidan staden för att till efter lunch vara på ett läkarbesök på andra sidan staden för att, bokstavligen talat springa till en tenta på andra sidan staden igen, medans blodsockret stressade sönder mig samtidigt, känningar, toppar, känningar osv. Så här höll jag på. Hela tiden kände jag mig så sjuk, jag var sjuk. Jag lärde mig olika meditationer och Qigong och Taichi för att komma ner i varv på kvällarna, det är effektfulla tekniker som jag nu efteråt ser att jag använde fel. Jag missbrukade dessa sätt till att pressa musten ur mig, inte bli återhämtad. Jag bet ihop, berättade en del om min situation för dom runt omkring, men höll ändå masken. Jag började känna en oerhörd stress som aldrig någonsin släppte, när jag aldrig någonsin kunde koppla av från mitt svängiga blodsocker och sjuka kropp och samtidigt upprätthålla de externa krav alla människor har.

Tidvis så kände jag mig så stressad av min situation att jag skakade, jag kände sådan stark hopplöshet, blev mer och mer nedstämd vilket resulterade i djup depression med allt vad det innebär. Jag kallade det för stress länge, men ser nu fler nyanser i skalan, stress och må dåligt kan vara så mycket mer och det är viktigt att lära känna sig själv för att kunna hantera motgångar. Blodsockret svängde, kroppsvikten ville inte gå upp igen, mag- tarmproblematik som idag är starkt medicinbehandlat. Jag har efter många års inflammationer i kroppen som gett mig stora smärtor nu fått diagnosen polyneuropati och fått mediciner för detta och hopp är väckt om att jag kan komma igång med mina muskler igen. Även andra obalanser i kroppen som blev medicinbehandlade, men för att hålla mig till Diabetesen så går jag inte in på andra delar mer. En enkel förklaring skulle kunna vara att min kropp och själ var och är väldigt sjuk på många sätt.

Trots alla mina motgångar började jag tidigt strax efter Diabetesdebuten 2002 utveckla en oerhört kraftfull meditationsteknik vars bas ligger i djupandning vilken dels har lett till att jag helt kunde sluta med magmedicinerna mot sura uppstötningar som jag åt p.g.a. ett bråck på övre magmunnen, diafragman som jag har. Meditationstekniken är så utvecklad och effektiv att jag varit helt fri från denna typ av medicin sedan många år tillbaka nu. Efter att ha sett denna ihållande effekt så har jag börjat lära ut denna teknik. En minst sagt energigivande teknik som även reducerar, stress, ångest, uppblåst mage, huvudvärk och en rad symptom. Utförandet är väldigt fördelaktigt då den kan utföras liggande eller sittande och är således inte fysiskt ansträngande vilket resulterar i att alla kan göra denna meditationsteknik och dess djupandning oavsett fysik och kondition.

Livet kan tyckas fungera, men har man inte sin självkännedom och sig själv, med sig själv, då kan det bli förödande vid större motgångar. Jag har kommit en bra bit på vägen och lärt mig hantera livet på ett annat sätt, fått verktyg som gör det enklare. Verktyg som jag försöker göra till ett dagligt inslag. Liksom allt annat här i livet så blir man aldrig fullärd, inte heller om sig själv, men det är faktiskt även en spännande resa, och den resan är förhoppningsvis livslång. Jag vet nu att livet är skört, att få alla delar att gå ihop är fortfarande svårt. Att vara helt frisk vill väl alla, men det man kan styra över är att leva efter sina begränsningar och för sina förmågor och vara glad för det man kan göra, inte fokusera för mycket på det man inte kan göra.

Mitt Diabetesteam, speciellt min Diabetesläkare och Diabetessköterska är underbara människor som har ställt upp eller slussat mig vidare, de är en oumbärlig hjälp och jag är evigt tacksam för deras hjälp och engagemang. Den här sidan är också en del i detta, att kunna ge vidare det jag fått av dem, andra som hjälpt mig och det jag lärt mig själv på vägen. Jag vet hur botten kan se ut, jag har varit där flera gånger nu, för många gånger för att det skall vara hälsosamt, det är ingen trevlig plats, ingen plats man ska behöva vara själv i. Det är en minst sagt läskig, naken och utsatt plats. Vi är starka, vi är svaga, vi är sköra, vi är tåliga och allt däremellan. Ta emot den hjälpen som du kan få, sök dig till vård där du blir ordentligt uppbackad, det är värt mycket! Var rädd om dem du har runt omkring dig. Jag har lärt mig att blodsockerbalansen är så mycket mer än bara det man äter och insulin. Framförallt, tro på dig själv och välj Din egen väg, det är ditt liv och bara du ska och vill leva det!

Jag mediterar och går på promenader i stort sett dagligen. Jag försöker fortfarande komma igång med träningen igen.

”Musik är min passion och dess toner är lika viktiga för mitt sinne som syret är för mina lungor”

Joachim Fredriksson

– Senast uppdaterad, 2 september 2014, Stockholm –

Visuell njutning - Saxofonmusik är själamusik - Inom hip hop används tunga jazzinfluenserWikipedia om diabetes typ 1
Infoo.se
Newsdesk – DiabetesPortalen.nu – Intervjuserien
Newsdesk – DiabetesPortalen.nu nylanseringen
DiabetesPortalen.nu nominerad till IT i vården-priset 2010
HemsidePortalen.se