Aviva Nano från Accu-Chek

Aviva Nano från Accu-Chek
Aviva Nano, liten och snygg blodsockermätare


Första intrycket är futuristisk blodsockermätare. Blodsockermätaren ser verkligen tilltalande ut med sin nattsvarta finish och blanka yta. Den är liten och behändig och andas kvalitet liksom de flesta produkterna från diabetes företaget Accu-Chek. Bara namnet är tilltalande, vilket flörtar med den heta nanotekniken som är så i ropet.

Hur är den då att använda? Varje gång som du byter teststicksburk så följer ett litet plastchip med som du behöver trycka in i blodsockermätaren för att den skall kalibreras till den nya burkens stickor. Omständigt var min första tanke när jag tryckte in den i mätaren. Men ändrade mig sedan, det är ett OK moment då det bara sker varje gång du byter burk. Visserligen har jag bara använt de stickor som följde med på 10 stycken men utgår ifrån att det är 50 stickor i en normalfylld burk. Att byta detta chip var 50:e gång är inte så farlig, även fast jag givetvis gärna hade sluppit detta moment överhuvudtaget.

Blodsockermätaren behöver lite blod i jämförelse med de flesta mätarna och uppsugningsförmågan är klanderfri. Det är ett underbart litet vakuum som Accu-Chek åstadkommit! Blodsockermätaren behöver 0.6 µL. Vilket är obetydligt mer än dess närmaste konkurrenter Abbotts – FreeStyle Lite och Onemeds – X-Meter som båda kräver 0.5 µL. Testet tar endast 5 sekunder för mätaren.

Företaget påstår att deras stickor skall vara hållbara i 18 månader, även i bruten förpackning. Vilket kan vara bra för de som har diabetes typ 2. För oss med diabetes typ 1 är detta mindre intressant. En annan funktion som är bra är att du kan markera ”före” och ”efter” måltid, samt att du kan aktivera ett larm en eller två timmar efter mätningen ”innan måltid” i samband med denna markering. En mycket bra funktion.

Jag gillar blodsockermätaren! Den är liten, snygg, väger ingenting och verkar oerhört pålitlig. Den upplysta displayen är tydlig såväl i dagsljus som i mörker. Knapparna och menysystemet verkar bra det lilla jag testat. Det enda jag saknar är den upplysta teststickan som FreeStyle Lite är ensam om. Förutom detta så ser jag egentligen inga brister i nuläget hos Nanon. Jag har dock bara testat blodsockermätaren med de 10 stycken teststickor som finns i startpaketet.

Aviva Nanos hemsida