Intervjuserien – Nora Gyllström

Diabetes-blogg profilen Nora Gyllström
Nora skriver en blogg som diabetiker typ 1

Namn: Nora Gyllström
Ålder: 20 år
Bostadsort: Stockholm, Haninge
Familj: Pojkvän och en stor och härlig familj
Vem bor du med: Bor med sambo
Sysselsättning: Studerar
Barn: Nej
Diabetessort: Typ 1
Behandlingsform: Penninsulin
Insulinsorter: Novorapid, Lantus
Bloggadress: noragyll – Älska ditt liv. Lev din dröm. – En blogg om diabetes

Nora är bloggare som skriver om sitt liv med sin diabetes typ 1. Just nu pluggar hon till sjuksköterska på Karolinska Institutet samtidigt som hon peppar både sig själv och andra genom sin positiva blogg. Hon skriver om nya hjälpmedel och andra användbara tips för en diabetiker och livet i övrigt. Det är ingen tvekan om att det är en positiv tjej som är aktiv på många sätt.

Trots sin unga ålder är hon redan aktiv som volontärarbetare för organisationen VIPDIP. Hon har för dem varit på en resa till Rumänien där hon beundarnsvärt tillsammans med en vän hjälpte handikappade barn. Och inte nog med det, Nora sitter som rådsmedlem i Ung Diabetes, där hon är med på möten och anordnar läger och massa annat skoj.

Hur många enheter insulin tar du i genomsnitt per dygn?
24 enheter lantus, 15-20 enheter novorapid. Sen kan det variera mycket beroende på klimat, stress, motion och så vidare. Alla dagar är olika och då blir insulindoserna också olika.

Hur många enheter insulin har du tagit som mest på ett dygn?
Oj, svår fråga… Hm, det måste varit i början av min diabetes och då tog jag runt 50 enheter per dygn för att få ner blodsockervärdena.

Hur många enheter insulin har du tagit som allra minst på ett dygn sen du fick sjukdomen?
14 enheter som minst, när jag dansade varje dag behövde jag nästan inget insulin alls.

Vad är det som gör att din kropp har minst insulinbehov?
Motion/Träning

När behöver din kropp som mest insulin?
Stresspåverkan. När jag blir stressad hjälper det knappt med insulin. Det enda som hjälper är lugn och ro vilket ibland kan vara svårt när man lever ett hektiskt liv.

Styr du ditt blodsocker eller är det ditt blodsocker som styr ditt liv?
Min sjukdom och jag anpassar oss efter varann

Vad är du riktigt bra på?
Jag är bra på att se möjligheter med min diabetes istället för problem. Varje ny situation är en chans att lära sig något. Sen är jag bra på att sprida min ”diabetesglädje”, jag har en positiv inställning till min diabetes och det är nog därför jag klarar av att blogga om det. Jag vill att andra personer med diabetes ska kunna bli inspirerade till att leva sitt eget liv och inte låta deras diabetes styra dem.

Att prata öppet om min diabetes har aldrig varit en svårighet för mig vilket jag ser som en styrka.

Vad är du dålig på?
Jag blir lätt irriterad när media blandar ihop diabetes typ 1 och diabetes typ 2. För mig är det två skilda sjukdommar som kräver olika behandling och jag tycker att det är synd att världen är så dåligt informerad. Det är inte så konstigt att det finns tusentals fördomar om diabetes när man har en felaktig bild av vad diabetes faktiskt innebär. När jag blir så där irriterad så skriver jag av mig på bloggen vilket ofta leder till något bra.

Hur mycket var ditt HbA1c på sist?
Jag har inget att dölja men för mig är det privat information.

Vad är din passion?
Min passion här i livet är DANS! Jag har dansat så länge jag kan minnas och det har blivit en del av den jag är idag. Dansen har också hjälpt mig att hålla ett bra blodsocker. Sedan är jag en riktig bokmal, så fort jag får tid över så sitter jag med näsan i en bok.

Berätta något som du inte hade tänkt att du skulle berätta i denna intervju?
Jag är svag för bakverk och godsaker och älskar att baka vilket inte den bästa kombinationen med diabetes… Men jag har börjat experimentera och fått fram en hel del ”diabetesvänliga” recept. Jag ser inte godis som något förbjudet utan det gäller att hitta alternativ och nya vägar.

Sista, men kanske viktigaste frågan avslutar intervjun:
Vad är ditt absolut bästa tips till andra diabetiker?
Du ska aldrig någonsin skämmas för att du har diabetes! Berätta istället för dem som är intresserade om vad diabetes innebär så kan du lära ut och döda de fördomar som finns!

Sen måste jag säga det att dextrosol är din bästa vän och den billigaste livsförsäkringen som man kan få. Ha alltid med dig ett paket dextrosol vart du än befinner dig 🙂

– Intervjun genomförd januari 2011 och publicerad 4 april 2011 –