Litteratur – Diabetes typ 1

Böcker om diabetes typ 1
På den här sidan finner du länkar till, och lite kortfattad information om de bästa böckerna som finns att tillgå för diabetiker för att på bästa sätt kunna förstå och hantera din diabetes Typ 1. Använd dig av rullningslisten till höger för att ta dig nedåt i bokdjungeln.


Typ 1 Diabetes ÄR en oerhört bra bok

Typ 1 Diabetes
The one and only, även kallad ”Den svenska Diabetesbibeln” av Ragnar Hanås. Det här är boken som sköterskorna rekommenderar dig att skaffa vid debuten av Diabetes Typ 1. Är den då så bra som de säger? Svaret är ja, boken ger dig stor och rätt kunskap om sjukdomen på ett mycket lättförståeligt sätt. En utmärkt inkörsport till kunskap om din sjukdom. Med kunskap, som är det enda sättet att hantera Diabetes på ett bra sätt.

Författaren är barnläkare med specialisering på Diabetes vid Uddevalla Sjukhus och Norra Älvsborgs Länsdelssjukhus. Finns översatt på engelska, norska, spanska, turkiska, holländska, persiska och polska. Fler språk är på gång. Läs mer eller beställ genom att klicka på länken nedan till bokens egen hemsida:

Boken ”Typ 1 Diabetes”-hemsida, här kan du läsa mer om boken


För den som behärskar engelska någorlunda finns 2 stycken underbara böcker som belyser det mesta:

Boken Using Insulin ger många svar om diabetes typ 1f

Using Insulin: Everything You Need for Success with Insulin
Här finns svaren på det mesta och minsta, de flesta frågor blir besvarade i denna bok.

Författare: John Walsh
Förlag: Torrey Pines Press
ISBN10: 1884804853
ISBN13: 9781884804854
Direktlänk till Bokus.com där du kan beställa: Using Insulin

Pumping Insulin ger svar på det mesta

Pumping Insulin: Everything You Need for Success on a Smart Insulin Pump
Det här är boken för dig som använder insulinpump. Jag har själv använt mig av en hel del när jag lärde mig om kolhydraträkning. Här finns svaren på det mesta för att komma igång och börja praktisera denna metod + allt annat du kan tänkas fundera på gällande pumpbehandlingen, oavsett om du nyss fått din pump eller vill fördjupa dina kunskaper. Rekommenderas varmt.

Författare: John Walsh
Förlag: Torrey Pines Press
ISBN10: 1884804861
ISBN13: 9781884804861
Direktlänk till Bokus.com där du kan beställa: Pumping Insulin


Njutning i maten är viktigt även vid diabetes typ 1

Blodsockerblues: en bok om glykemiskt index.
Kosten är en viktig del i bra hälsa. Läs och få inspirationer till goda rätter. Illustrationerna är mycket vackra och aptitliga, bilderna kittlar ditt sinne och din aptit, precis som en kokbok bör göra.

Författare: Fredrik Paulún
Förlag: Månpocket
ISBN10: 9172320524
ISBN13: 9789172320529
Direktlänk till Bokus.com där du kan beställa boken: Blodsockerblues


Om livet som förändras för alla runtomkring när ens barn får diabetes typ 1

Älskade vampyr – om livet med ett barn med diabetes typ 1
Älskade vampyr skildrar hur tillvaron ställs på ända för en svensk småbarnsfamilj när yngste sonen får en allvarlig diagnos: diabetes typ I. Föräldrar och storebror tvingas anpassa sig till den nya situationen och framförallt vänja sig vid osäkerheten och rädslan för komplikationer som sjukdomen för med sig. Rutiner, kontroller och insulinsprutor blir sakta men säkert en naturlig del av tillvaron och de lyckas hålla ihop och hålla modet uppe. Och mer än så. De ger sig ut på äventyr tillsammans. Till Australien.

Läsaren får en god inblick i hur det kan gå till när syskon, släkt, vänner, skol- och vårdpersonal, grannar med flera tvingas förhålla sig till den nya situationen – som väldigt många saknar kunskap om.

”Ami tröstar, förklarar, läker och bekräftar att man får lov att känna precis som man vill. Det är en bok som tar hand om känslorna när någon man älskar får en allvarlig sjukdom. Hennes bok handlar inte bara om diabetes, den handlar om alla som får kämpa för sin rätt att vara sig själva.”
Mia Skäringer, skådespelare och granne

”Bra läsning för alla runtomkring familjen med barn som fått diabetes typ I, till exempel vänner och mor- och farföräldrar.”
Catrin Matkoski, förälder och fritidspedagog

Författare: Ami Skånberg Dahlstedt
Förlag: Gothia
ISBN10: 9172057475
ISBN13: 9789172057470
Direktlänk till Bokus.com där du kan beställa boken: Älskade vampyr – om livet med barn med diabetes typ 1


Att läka är en konst, boken Den självläkande människan visar vägen

Den självläkande människan
Kroppen besitter kunskaper och egenskaper som är långt mycket starkare än många känner till och tror. Kapaciteten är ofattbart stark. I denna bok ges på ett oerhört lättförståeligt språk konkreta tips på hur just Du skall ge din kropp de bästa förutsättningarna för att må bra. Författarens egna ord:

Människans naturliga tillstånd är att vara frisk, och vi kan själva stärka den läkande kraft som ger ett långt och friskt liv.

Den naturliga självläkande kraften Självläkning är naturligt för allt levande på jorden. Under tusentals år har människan praktiserat självläkning men i vårt moderna samhälle verkar det som att vi har glömt bort hur man gör.

Våra förfäder förlitade sig på god näring, läkande örter och hjälp från visa medicinmän och -kvinnor. Många gamla, läkande traditioner hade en filosofi om ursprunget och botemedlet mot sjukdomen som involverade både kroppen och själen. Därför behandlades varje person som en individ. Den grekiska läkaren Hippocrates, som levde runt 400 år f.Kr. och anses vara medicinens fader, sa att ”Det intressanta är inte vilken sjukdom en person har utan vilken person det är som har sjukdomen”.

Idag är vi helt fokuserade på det sjuka. Det har börjat svänga om så smått de senaste åren men fortfarande satsas alla resurser på att bekämpa sjukdomen istället för att stärka våra läkande krafter. Kroppen ses som en sofistikerad maskin, vilken inte är större än summan av dess delar. Själen, psyket och kroppen behandlas som att de inte har något med varandra att göra.

Under utvecklingen av vårt moderna samhälle har vi tappat bort vår fundamentala och medfödda självläkande förmåga. Hur kunde det bli så här? Finns det en väg ut? Det nya hälsomedvetandet kommer att ge oss de förändringar som är nödvändiga för att vi ska uppnå god hälsa.

Sanna Ehdin

Författare: Susanna Ehdin
Förlag: Bokförlaget Forum

Här kan du läsa mer om boken


Diabetes, den nyreviderade versionen från forskare på KI

Diabetes
Ny reviderad version av boken som kom 2007. Här skall enligt SSDF.nu illustrationer och enkelt språk göra att boken är bra och lättläst. Den handlar om hur diabetes fungerar i kroppen. Det är forskare från Karolinska institutet som ligger bakom den. Den riktar sig främst till just diabetiker själva, men även anhöriga och sjukvårdspersonal.

Direktlänk till bokus.com där du kan beställa: Diabetes