Intervjuserien – Catharina Mäkelä

Diabetes-träning-mamma-jobb allt balanseras av Catharina
Diabetes och träning

Namn: Catharina Mäkelä
Ålder: 30 snart 31 år
Bostadsort: Stockholm, Bro
Familj: Gift/Förlovad
Vem bor du med: Min man Kim o mina tre tjejer
Sysselsättning: Jobbar
Barn: Ja, tre barn
Diabetessort: Typ 1
Behandlingsform: Insulinpump
Insulinsorter: Humalog
Bloggadress: http:// cattasblogg.wordpress.com

Catharina har mycket spännande både bakom och framför sig. Trebarnsmor, högt idrottande & arbetande samtidigt som hon hanterar sin diabetes typ 1. Hon har haft sin diabetes i ca 11-15 år säger hon vilket gett henne lång erfarenhet och även perspektiv på sin sjukdom. Även Catta är nöjd med hur vården tar hand om hennes diabetes. Själv tycker hon att hon hanterar den bra. Energin är hög till såväl familj, träningen, diabetesen och livet i övrigt. Här kan vi läsa och få en inblick i hur hennes liv ser ut.

Hur många enheter insulin tar du i genomsnitt per dygn?
ca 40-45 Enheter

Hur många enheter insulin har du tagit som mest på ett dygn?
Kommer ej ihåg men en hel del under tex graviditeterna då de krävs otroligt mycket insulin, samt när jag får ketoner ( vilket jag fått lättare nu pga pumpen).

Hur många enheter insulin har du tagit som allra minst på ett dygn sen du fick sjukdomen?
15

Vad är det som gör att din kropp har minst insulinbehov?
Motion/Träning

När behöver din kropp som mest insulin?
Olika saker så som sjukdom, innan mens, vid match då jag bildar adrenalin, stress,ketoner.

Styr du ditt blodsocker eller är det ditt blodsocker som styr ditt liv?
Ibland styr jag mig efter diabetesen ( under graviditet) men har blivit bättre på att styra den allt eftersom, speciellt då jag fick pumpen.

Vad är du riktigt bra på?
Jag är en höjadare på att gå runt o “dutta” extra insulin när bs ligger lite för högt. Högt som många kan tycka är bra men för mig tillför jag duttandet då jag ligger över 9 i blodsockret
Samt att känna av när jag ligger lågt respektive högt. Har även sten koll på vad jag stoppar i mig o hur de kommer påverka mitt blodsocker, samt justera insulinbehovet efter det.

Vad är du dålig på?
Att vänta ut tiden och se om blodsockret går ner av sig själv ( kontrollerar bs lite för tidigt efter en måltid), tar oftast för mycket insulin när jag ligger för högt och det gör jag p.g.a. rädsla att ligga högt i blodsockret.

Hur mycket var ditt HbA1c på sist?
5.7

Vad är din passion?
Jag älskar allt som rör min familj, mina underbara tjejer o man samt träning. Vilket jag försöker återvända till efter ett tags uppehåll p.g.a. husbygget!

Berätta något som du inte hade tänkt att du skulle berätta i denna intervju?
Har spelat i junior landslaget som 17-åring i Handboll.

Sista, men kanske viktigaste frågan avslutar intervjun:
Vad är ditt absolut bästa tips till andra diabetiker?
Kontrollera bs ofta samt mycket duttande har hjälpt mig att sänka mitt HbA1c från 12 till 4.2 ( dock var de under graviditet).
Läs mycket bloggar om diabetiker och hjälp varandra med frågor & sånt… eller gå med i Familjeliv o gå med i deras grupper de har för diabetes, (de var den som fick upp min motivation till att förbättra mina värden). Våga ställa frågor och be om råd till andra diabetiker.. Ta vara på chansen du får eftersom de ej är ofta man stöter på en diabetiker…

– Intervjun genomförd januari 2011 och publicerad 1 mars 2011 –